Kategóriák
Kövess minket a Facebookon is:
Szavazás
Milyen terméket látnál szívesen kínálatunkban?
Egzotikus markolat alapanyagokat (fa, drágább kompozit anyagok, stb.)
Acélokat kés készítéshez
Kés készítési szetteket, minden alapanyaggal benne
Csiszolási, polírozási alapanyagokat
Gépeket kés készítéshez
Ragasztókat (2k epoxi, pillanatragasztó, stb)
Szerszámokat kés készítéshez (fúróhegyek, reszelők, stb)
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
0
2
4
0
1
6
3
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Kés készítés cikkeink
2018.02.02 10:00

Élszalag a késeden

Élszalagok szögeiről
Ha valahol azt olvasod, hogy 20 fokos legyen a késed éle, az azt jelenti, hogy oldalanként 20 fokot zárjon be. Így a teljes élszöged 40 fokos lesz. Tehát, amikor az élszögről beszélünk, azt jelenti, hogy élezéskor hány fokot zárjon be a pengéd a fenőkővel (szalaggal).

10 fok alatti élszögek:

Ez a legalacsonyabb használt élszög. Tipikuson olyan késekre teszünk 10 fokos (vagy kisebb) élszöget, mellyel puha anyagokat vágunk, és nincs kitéve oldal irányú erőltetésnek, így ez a vékony él sokáig megtartható. Ilyen szögű élet tipikusan klaszikus borotvákon láthatunk csak, ahol 7-8 fokos szöget zár be. A klasszikus borotvák esetében az él nincs kitéve olyan erőltetésnek, ami az él sértetlenségét kockára tenné.

10 - 17 fok közötti vágóélek

Ez a szög a legtöbb kés számára még mindig túl hegyes lenne, hiszen ez 20-34 fokot jelent. Ez az élszög túl kényessé tenne bármilyen kést, mellyel -még ha csak ritkán is- csapó mozdulatot végeznek. Vedd azt is figyelembe, hogy a keményebbre edzett acélok érzékenyebbek a kipattogzásra ilyen élszög esetén.
Ez az élszög egy konyhai szöldségszeletelő késre kiváló választás lehet, ahol puha alapanyagokat, szeletelő mozdulattal darabolnak fel.

17 - 22 fok közötti vágóélek

Ez a szakasz ideális választás a legtöbb konyhai kés számára. Néhány készítő (tipikusan Japán manufaktúrák) kb 17 fokosra élezik késeiket. A legtöbb nyugati kés 20 fok körül található. Az a tapasztalat, hogy a 17-20 fok közé élezett konyhai kések kiválóan vágnak, és -konyhában- továbbra is kellően ellenállóak.
Ennek ellenére ezek az élszögek még mindíg nem ideálisak általános használatra, mert a 40 fok (20+20) nem bírja a kicsit keményebb használatot és/vagy a keményebb anyagok vágását sem.

22 - 30 fok közötti vágóélek

Ebben az intervallumban található élek határozottan ellenállóak. Egy zsebkés, vagy egy vadásztőr elkerülhetetlenül találkozni fog olyan keményebb feladatokkal is, melyekkel egy konyhai kés -reményeink szeint legalábbis- soha nem fog. Miközben lehet, hogy nem vág annyira tökéletesen (Te lehet, hogy ezt észre se veszed majd), nagyon ellenálló lesz.

30 fok fölötti vágóélek

Bármilyen éllel rendelkező szerszám (pl kés, balta, bárd, stb) ezzel az élszöggel határozottan ellenálló lesz, azt az áldozatot hozva, hogy a vágó, szeletelő képessége jelentősen csökken. Az ellenállóképesség ott nyer teret, hogy nagyobb erőt lehet kifejteni a vágés elvégzésére. Miközben a legtöbb késnek hátrányára válik egy ilyen nagy élszög, addig egy machete, bárd, vagy fejsze kifejezett előnyt kovácsol magának abból, hogy erős odacsapás közben nem sérül az él, és akár feszegetni is lehet velük (pl. a balta esetében a rönköt oldal irányba).

 

Webáruház készítés